Wat heb je nodig om te kickboksen?

Als je na een proefles besluit om je in te schrijven en voor een langere tijd te gaan kickboksen, heb je daar een paar dingen voor nodig naast je sportkledij, namelijk bokshandschoenen, bandage en scheenbeschermers en eventueel een zwart Spartan Fights T-shirt. Het Spartan Fights T-shirt is niet verplicht om te dragen tijdens de reguliere lessen, maar wel als je bijvoorbeeld examen wilt doen om een graad te halen.

Er is natuurlijk veel hierover te vinden op internet maar je kunt altijd eerst even informeren bij je kickbokstrainer of aan de balie van de sportschool waar je traint.

Wij geven je een paar tips:

Bokshandschoenen:
Het belangrijkste onderdeel van je uitrusting; de bokshandschoenen. De maat van kickbokshandschoenen is gebaseerd op gewicht en wordt weergegeven in ‘Oz’. 1 Oz is gelijk aan 28,349 gram. De maat van een kickbokshandschoen ligt meestal tussen de 4 Oz en 20 Oz. De maten gaan per 2 Oz omhoog.

Maat Handomvang Gewicht
  8 Oz  14-17cm  40-50kg
10 Oz  17-19cm  50-60kg
12 Oz  19-22cm  60-75kg
14 Oz  22-24cm  75-85kg
16 Oz  24-26cm  85-92kg
18 Oz 26cm of meer 92kg of meer
  • Kinderen: vanaf 4 oz tot 8 Oz
  • Jongeren en vrouwen: vanaf 8 Oz tot 12 Oz
  • Volwassene mannen: 14 oz en hoger (zie tabel)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone bokshandschoenen en handschoenen om mee op de bokszak te trainen. Bokszakhandschoenen zijn meestal iets lichter, variërend van 8 Oz of 10 Oz voor dames en 12 Oz of 14 Oz voor de heren.

Bokshandschoen in verschillende maten en kleuren zijn al vanaf 25 euro per paar online verkrijgbaar.

Bandage:
Misschien wel net zo belangrijk zijn je bandages. Bandage heb je niet alleen nodig om het zweet van je handen op te vangen zodat je bokshandschoen minder gaat stinken. Je hebt het ook nodig om je hand en pols te verstevigen. Dit doe je door de bandage op een speciale manier om je hand te doen. Op deze pagina staat duidelijk uitgelegd hoe dit moet en hoe je je bandage het best verzorgd.

Bandages zijn online verkrijgbaar in diverse afmetingen en verschillende kleuren tussen de 10 en de 15 euro. Voor kinderen is 260 cm voldoende, voor volwassenen de 460 cm.

Scheenbeschermers:
Scheenbeschermers zijn niet alleen om je eigen schenen en wreef te beschermen maar ook die van je partner waarmee je technieken beoefend. Net als de bokshandschoenen komen deze ook in verschillende kleuren, vormen en maten.

Voor jonge kinderen in de leeftijd van 5 tot 8  zijn bijvoorbeeld de kousmodellen het prettigst omdat ze ze zelf kunnen aantrekken en de ouders niet hoeven te helpen. Ze zitten straks om het onderbeen en draaien daardoor amper.

Voor volwassenen en teenagers die 1 keer per week trainen en daarbij weinig schoppen bieden katoenen scheenbeschermers voldoende bescherming. Indien er vaker per week wordt getraind is het aan te raden een voorgevormde scheenbeschermer aan te schaffen. De hardheid van de scheen en wreefbeschermers varieert. Bedenk dus goed hoeveel bescherming jij jezelf gunt. Wil je dat je schenen langzaam harder worden, ga dan voor een dunnere variant. Wil je ten alle tijden beschermd zijn, kies dan voor de zwaardere en hardere scheenbeschermers.

Lichaamslengte Maat Lengte scheenbeen
160 cm  S tot 34 cm
160 -175 cm  M 34 – 38 cm
175 – 185 cm  L 38 – 41 cm
+ 185 cm  XL  vanaf 41 cm

Scheenbeschermers zijn online al te koop vanaf 20 euro per paar.

Spartan Fights T-shirt:
Klik hier voor meer informatie.