Examen/training kids

Training kinderen

De relatie tussen de kickboksleraar en de kinderen is per definitie een pedagogische relatie. Er is sprake van waarden en normenoverdracht van de volwassene naar het kind. Het kind staat centraal in de training en moet zich, ongeacht achtergrond veilig en vertrouwd voelen. Het kind mag dus fouten maken en moet leren dat het maken van een fout in de training mag en herstel leidt tot verbetering.

De kinderen worden spelenderwijs getraind. Ze moeten de energie en gebeurtenissen van de dag kwijt en leren om te focussen.

In mijn training met de kinderen staat de combinatie kracht en conditie centraal. Door ze intensief bezig te laten zijn, kunnen ze zich naarmate de les vordert beter focussen op de uit te voeren technieken.

Voor de kinderen geldt dat een van de kinderen met een hogere graad ingroet bij aanvang van de training. Natuurlijk starten we de training met de vraag of iemand blessures heeft. Ze hebben uiteraard altijd wel wat ‘’pijntjes’’ maar niets dat de les kan belemmeren. Mocht dat wel het geval zijn, dan besteed ik extra aandacht aan het specifieke kind of pas waar nodig de training aan.

De training start met het rondjes lopen zodat de spieren opwarmen. Tijdens het warmlopen gaan we knieheffen en de hakken naar de billen trekken om specifiek de hamstrings op te rekken.

Tijdens het lopen laat ik de kinderen som ook springen over een stok of duiken onder de stok door.

Na het lopen gaan we de valtechnieken oefenen. Een goede manier om het gehele lichaam verder op te warmen en te rekken. Hierbij oefenen we tevens de eerste technieken. Naast de valtechnieken gaan we ook de radslag oefenen.

Onderdeel van de training voor de kinderen is de krachttraining. De krachttraining kan bestaan uit verschillende oefeningen. Voor de buik, borst, triceps en schouders doen we opdrukoefeningen, 10 tot 20 herhalingen. Dips oefenen we op de bank of op het blok.

Voor de beenspieren squatten we. Of voor de spiegel met een stang in de nek, of tegen de spiegel aan. Tegen de spiegel aan doen we de squat in 90 graden, waarbij de spiegel helpt om de rug recht te houden.

Voor de spiegel, helpt de spiegel ook om de eigen houding te corrigeren. De stang gebruiken we in de nek, in front of boven het hoofd.

Na deze eerste ‘’uitputtingsslag’’ kunnen we overgaan om specifieke training, waarbij we tegenover elkaar of voor de spiegels technieken en combinaties centraal staan. Bij de kinderen is contact maken niet het belangrijkste onderdeel van de training. De goede uitoefening en leren blokken en weren is immers belangrijker dan fysiek contact.

Na het herhalen van de basis kunnen we overgaan tot licht contact. Opnieuw staat techniek centraal, maar worden ook de reflexen aangesproken. Dus niet blokken op voorhand, wachten tot de techniek wordt uitgevoerd.

Om de laatste energie eruit te gooien gaat de training over op de boksmachine of de stootzakken. Hier moeten de kinderen bij toerbeurt combinaties maken op snelheid waarbij we vooral letten op de dynamiek.

Kinderen herstellen snel. Een cooling down is bij deze groep minder relevant, dan bij de senioren.

Tijdens het afgroeten ligt de focus op de juiste houding en ademhaling, waarmee we de les afsluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.