“Niet drinken tijdens de training, anders ga je maar weg!”

“Niet drinken tijdens de training, anders ga je maar weg!” Dat waren gisteren de woorden van onze sensei Bert Toisuta. Voor velen die niet bekend zijn met het systeem van Bert, kwam dit als een donderslag bij heldere hemel. Hoezo niet drinken? Het is zo warm dat het zweet van de muren druipt?

(foto: Mike Tomale)

Het was voor sommigen even slikken, voor zover dat nog kon met een droge mond. Het was benauwd, met 15 bezweette lichamen in de dojo. Deur dicht en ventilatoren uit. Waarom zou de sensei dat doen, is hij wel goed bij zijn hoofd? Je moet toch altijd hydrateren tijdens de training?

De sensei vertelde aan het einde van de les waarom hij niet wil dat mensen tijdens zijn lessen drinken. Belangrijkste reden van Bert is om mensen mentaal sterker te maken. Dat er iedere minuut gehydrateerd moet worden, is natuurlijk iets waar de marketingwereld mee probeert mensen constant te laten drinken om zo meer te verkopen. “Een uurtje zonder drinken kan iedereen. Krijg je dan een droge mond? Ga je niet dood van,” aldus Bert Toisuta.

Als mensen zowel voor als na de training goed hydrateren kan dat makkelijk en is het ook medisch verantwoord, ook al zit de medische wereld nog niet echt op één lijn. Voor de kinderen (Spartan Kids) echter wordt een uitzondering gemaakt en is een drinkpauze ingelast.

Het is simpelweg een knop in je hoofd die je moet omzetten. Ben je er eenmaal aan gewend, denk je er helemaal niet meer over na en train je gewoon een uurtje achter elkaar door, of je het nu koud of warm hebt, wel of niet dorst, het maakt niets meer uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.